20 juli 2006

Hva driver vi egenlig med?


Jeg har en sosiolog i magen. Ikke at jeg har spist en, men jeg intresserer meg ganske mye for hva som skjer rundt meg. Da særlig i samfunnet. Ikke på SE & HØR måten... men mer i de lange linjer (Stig ditcher meg og bås-setter meg for å bruke ord som ”meta-kognitiv” osv – men DET er en HELT annen debatt. Se forøvrig på linken til høyre: Stig Melsom blog).
Altså: jeg lar meg trigge av å fundere endel på hvorfor ting er som de er, hvorfor de blir slik – og ikke minst: hva har det å si for fortsettelsen. Sagt på en annen måte: i går, i dag og i morgen.

Gud er i går og i dag den samme. Ja, til evig tid. For å sitere en bestselger. Jepp. Kan ikke være mer enig. MEN; at det finnes bare én måte å være kirke og eller kristen på det nekter jeg for. Joda; la meg si det med en gang; å være en som vil følge Jesus Kristus er pr.def. kristen – så lenge det er Bibelens ord som legges til grunn for lesingen.
Poenget mitt er egentlig denne kultur-greia som vi kaller kristendom.

Lutheranere kan sterkt mistenkes for å være det. Og jammen har jeg lyst til å putte en og annen selv-erklært kristen-konservatist der også.
Men det er denne bås-settingen som er så provoserende, da. Som jeg illustrerer godt ved selv å gjøre.

Max Weber slo et slag for stereotyper for å kunne ha en ”målestav” i sitt analysearbeid. Stereotyper er hva vi møter når vi leser ”Muslimer ditt, og muslimer datt” ...og aller mest har det med bomber eller burka å gjøre.

Tilbake til utgangspunktet mitt: hva driver vi som kirke egentlig på med?
For flere år tilbake var kirken premissleverandør på en total verdensforståelse (metakognitiv, om du vil) – og hadde kunnskapen og monopolet på forståelsen og overleveringen av hvordan verden var skrudd sammen – og man vidreformidlet sin kompetanse på hvordan tekke Gud. Og ikke forglemme kirkeinstitusjonen og styringsmaktene.

Gud har aldri ønsket mennesker inn i institusjoner og rammevilkår laget av mennesker. Gud vil være en del av et hvert menneskes liv. Personlig.
Så kan man kritisere den norske stats kirke for å formalisere religion til å være et stort stats system som folket delvis er en del av. Men det er nå en gang en stats måte å gjøre ting på. Gud er ikke stat. Han er ikke et system.

En kristen er altså ikke en stereotyp. Det vil være rom for store forskjeller. Men en ting har vi alle som en felles ramme; Gud er kjælighet. Men han er mer enn det. Han viser oss også at noe hører innenfor og utenfor av hva man skal forvente av et ærlig Gudsliv som Jesu etterfølger.

Da trenger vi noen lange linjer. Og noen stereotyper. Bibelen og de 10 bud er faktistk ikke sååå på trynet. De er bare forbundet med så mye fordommer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Neida de 10 bud er ikke så 'out there', men jeg har kjempa en kamp mot deres plass i kristendommen, ikke fordi de er så ille, men fordi vår motivasjon, og navigasjon i det å leve 'rett', bør komme innenfra og ikke utenfra, som budene gjør.

2.kor 3.3 :
"For dere viser at dere er Kristi brev, blitt til ved vår tjeneste. Det er ikke skrevet med blekk, men med den levende Guds Ånd, ikke på steintavler, men i hjerter, på tavler av kjøtt og blod."

Anonym sa...

Beklager at du følte deg ditch'a og det var vel ikke helt meningen. Som du vet har jeg en tendens til å si ting litt kvassere enn jeg egentlig mener, så det var ikke ment som noe annet en liten "unreflection" fra min side.

Men jeg syntes det er litt moro at når man skal gjøre kirka mer i tråd med kulturen, bruker man ord som overgår kaanan språket en lang gang i kompleksitet og uforståelighet.

Jeg deler din oppfattning om manglene i det kulturelle rammeverket som vi baserer menighetslivet på, og om det ikke blir liv i "de tørre bena i dalen" snart, kan vi pakke sakene og dra...